Undervandsjagt i Danmark

Hvad er undervandsjagt?

Undervandsjagt handler om at fange fisk under vandet. Man bruger en harpun, et håndspyd eller de bare næver. Som undervandsjæger dykker man uden larmende luftflasker og med lungerne som eneste luftreserve. Undervandsjægere er derfor også fridykkere.

Undervandsjagt er snorkeldykning eller fridykning efter et bytte. Fordi man dykker uden larmende luftflasker, så kan man snige sig helt tæt på fisk, fugle og sæler, og det er kun dine evner i vandet og lidt held, der afgør, om du får succes. Undervandsjagt er friske råvarer fanget på den mest skånsomme og selektive fiskemetode overhovedet.

(Citat: Undervandsjagt af Morten Rosenvold Villadsen l.1-10. s.13.) https://undervandsjagtbogen.dk/

 

Der er rigtigt godt at undervandsjage i Danmark, variationen på liv er stor, og vi har så mange bælter, vige, og bugter, så vi kan altid finde et sted med læ for vinden. I Havodderen jager vi over hele landet, som nogle af favorit stederne kan nævnes, Langelands østkyst, Djursland, moler, Limfjorden, Vestkysten, Nyborg og ikke mindst de lokale vande med gode ørred muligheder. Med hænderne kan vi fange pighvar, andre fladfisk, samt hummere og østers i Limfjorden. Der er faktisk noget at finde og tage med hjem til køkkenbordet hele året rundt. Skrubberne er ofte tykke og gode i efteråret, ørreden er god og stærk i sommermånederne, torsken er rigtig god at spise i foråret, samt pighvarren som kommer ind på lavere vand og til nytåret fanger vi hummere. Fanger man ikke noget, kan man altid plukke muslinger eller tang til at tage med hjem til køkkenet.

Lovgivningen let overskuelig, det meste er tilladt, når bare man holder sig fri af fredningstider, fredningsbælter, og ikke jager med harpun om natten. Derudover kræver det et gyldigt fisketegn, med mindre du er pensionist, for så er det gratis. Fisketegnet kan erhverves billigt på fisketegn.dk, her kan de fleste regler også ses.

Som nybegynder vil din første fangst ofte være fladfisk. De kan findes inde på helt lavt vand, og ligger godt camoufleret på bunden. Når du først får øje på den, er de som regel et let bytte.

Hvad behøver jeg for at komme i gang?

Basic behøver du faktisk ikke ret meget, en maske, en snorkel, et par svømmefødder og et håndspyd. Håndspyddet kan du selv snitte, og så er du faktisk klar til at høste fra havet og få en masse gode oplevelser med det. Senere kan du opgradere udstyret efter behov, med f.eks. en dragt, bly, harpun osv.

Har du brug for hjælp til at komme i gang?

kontakt os i Havodderen, vi tager glædeligt nye med ud og hjælper dem til en fed oplevelse. Vi holder også ofte kurser, som man kan melde sig på. det kan du læse mere om her.

Vil du vide mere om undervandsjagt, så hjælper vi dig gerne. Vi skal som forening ikke sælge dig noget grej, så hos os får du de rigtige gode råd. Vi har i Havodderen medlemmer der er på de danske landshold i undervandsjagt, både på kvinde og herresiden. I Havodderen, er der plads til alle, både dem der mest er til hyggeture med venner, familie og bål på stranden, og dem som dyrker det  på konkurrence plan. Der er rig mulighed for, at udforske alle de spændende grene, der er inden for undervandsjagt. Vi bliver alle ved med at lære nyt hele tiden, det er fantastisk.

Undervandsjagt i udlandet

Der er flere i foreningen der tager til udlandet for at undervandsjage, senest har der været en flok fra foreningen på Gozo ved Malta for at fridykke og undervandsjage.

Der er også ofte medlemmer der tager til Norge, hvor man nok har det bedste undervandsjagt i Nordeuropa.  Foreningens rejser kan du læse om her.

Følg Havodderens 28 sikkerhedsråd til undervandsjagt
1. Følg Havodderens 28 SIKKERHED’s råd til undervandsjagt

2. Pres dig ikke ud over egne grænser med hensyn til dybde og tid, når du undervandsjager. Det hører kun hjemme, når vi træner fridykning med instruktør på line, samt i svømmehallen under sikre forhold.

3. Det er mere sikkert at dyrke undervandsjagt med en makker, hvor man passer på hinanden. Tilpas din dykning med hensyn til dybde og tid, med den du er sammen med.

4. Dyk altid med en kniv på dig og brug bøje med dykkerflag, bøjen forbindes til harpunen via blybæltet, eller til bæltet.

5. Kend dine begrænsninger og gør dine fremskridt gradvist. Sæt dine egne grænser, hvor du føler dig tryg og komfortabel.

6. Arranger på forhånd, hvor du planlægger at dykke og jage, og hvor længe du vil være væk. Brug et ur, så du ikke mister tidsfornemmelsen.

7. Husk, at hvis du fjerner dit blybælte, flyder du let som en korkprop. Hvis du føler dig meget utryg i vandet, skal du ikke tøve med at smide dit blybælte.

8. Behandl harpunen med respekt. Det er et våben og skal håndteres i overensstemmelse hermed:
-Hold altid harpunen i sikker retning, dette er oftest nedad, og peg ALDRIG på andre.
-En sikring på harpuner er altid falsk sikkerhed, når du ikke jager så sørg altid for at harpunen er afladt.
-Sæt/læg aldrig en ladt harpun fra dig.
-Harpunen skal lades og aflades i havet, den må ALDRIG lades på land.

9. Vær forsigtig, når du håndterer store fisk som torsk, helleflynder osv., da dit spyd kan skade dig.

10. Kontroller algealarm  inden du spiser muslinger og østers. Der kan være giftalger i havet.

11. Afslut dykket, hvis du bliver nedkølet.

12. Trykudlign allerede fra overfladen, så du ikke kommer bagud med trykudligningen.

13. Dyk ikke med for meget bly, tilpas blybæltet efter dybden du vil dykke på.

14. Afsæt tid til at få ro på vejrtrækning i overfladen mellem hvert dyk. Det bedste er at fordoble vejrtrækningstiden i forhold til dykket. Så udtømmer du hele den mængde CO2, der er opbygget i blodet.

15. Luk aldrig luft ud, når du dykker. Dette er et tegn til din makker om, at du er ved at miste bevidstheden.

16. Se opad, når du er ved at nå op til overfladen, for at sikre at du ikke rammer hovedet op i noget.

17. Undgå områder med meget bådtrafik, hvis du går ud i store bølger og områder med meget strøm. Hav respekt for naturkræfterne.

18. Vær’ ikke prop mæt eller sulten når du dykker.

19. Som en toptrænet UV-jæger, bør du ved dyk i Danmark sætte en grænse på maks 15 meter til UV-jagt, kombineret med et maksimum på 90 sek dykketid. Derefter reducerer du faren for shallow water blackout (SWB) radikalt. Hvis du dykker på lavt vand f.eks. 5 meter, kan du øge dykke tiden ud over 90 sekunder, hvis du føler for det. Hvis du dykker dybere, og har en sikkerhedsdykker på, bør du skære ned på dykke tiden. Vragdyk er en undtagelse, der dykker vi altid med en makker/sikkerhedsdykker. Ved undervandsjagt presser vi os ikke til grænsen, ligesom man gør ved fridykning.

20. Undgå at dykke med rester af rusmidler i kroppen. Spor af alkohol og nogle stoffer / narkotika nedsætter dykkerreflekser og kan føre til besvimelse / drukning. Rester af alkohol fører også til hurtigere varmetab og højere hjerterytme.

21. Sørg for at drikke rigeligt med vand før, under og efter dyk. Man bruger meget mere væske i en neoprendragt end normalt ved fysisk udfoldelse. Undgå at blive dehydreret.

22. Svøm aldrig ind foran en anden undervandsjæger.

23. Trykudligningen eller mangel på samme, må aldrig gøre ondt. Gør det ondt, så vend om med det samme.

24. Undervandsjager du alene, så lav altid en aftale med pårørende. Ring hjem efter dyk  og sig du er kommet godt op af vandet.

25. At dykke i strømfyldt vand, gør ofte at du anstrenger dig mere, og derfor bruger mere ilt. Derfor er bundtider ikke nødvendigvis de samme. Vær opmærksom på dette.

26. Der er stor forskel på at dykke under varmere himmelstrøg kontra Danmark. I Danmark er vandet ofte meget koldere, og der er mere strøm. Det tager på kræfterne, og man bruger mere ilt. Vær opmærksom på dette. Kan du f.eks. ligge i asbetto i 90 sekunder på 20 meters dybde i middelhavet, betyder ikke, at du også kan det i Danmark.

27. Dyrker du konkurrence uv jagt eller tager du meget lange dyk, så hav vand med på bøjen, samt muslibar og evt. bananer. Det kan give dig energi og du undgår at gå helt kold.

28. Lær hjerte-lunge massage (CPR) og førstehjælp ved besvimelse i vandet; Blow-tap-talk!

(BTT). Foreningens instruktører vil lave redningsøvelser for medlemmerne, så alle ved hvordan man agerer.  Vi kan låne udstyr i svømmehallen til at træne CPR.

29. Vær ekstra forsigtig, når der er dårlig sigt i havet, eller når du dykker om natten. Det kan være garn eller andet udstyr i havet.